Stichting Blaricum-Sumatra-Medan

Aan alle ouders, leerlingen, oud-leerlingen en geïnteresseerden,

Het is inmiddels alweer bijna twintig jaar geleden dat de school een soort van samenwerking aanging met de Stichting Blaricum-Sumatra-Medan.

Laat ik bij het begin beginnen….

Eind jaren ’90 kwamen lanceerden wij een plan waarmee wij de kinderen van de OBS Bijvanck structureel duidelijk konden maken dat rijkdom en welvaart niet voor iedereen is weggelegd. Het is niet iets vanzelfsprekends. Wij legden de kinderen uit dat, als het goed met je gaat, je ook voor een leeftijdgenootje kunt zorgen en aandacht kunt geven. Er valt wat te delen.

Via Foster Parents Plan kwamen wij bij de “adoptie” van een jongetje in Zuid-Amerika. Na 5 jaar kon de Bijvanckschool kiezen voor een ander kind of bijtekenen voor nog eens 5 jaar. Wij kozen voor iets anders, er was geen sprake van echte binding. En enkele jaren later gaf Foster Parents Plan zijn bestaansrecht op.

1999/2000: Ik stond op het punt om op vakantie naar mijn geboorteland Indonesië te gaan. Ik zou daar rondkijken om te zien of wij daar iets kunnen adopteren, passend binnen de sfeer van onze eigen Bijvanckschool.

In mijn geboortestad Medan ontmoette ik Mw. Lenny Kosasih en zij was de directrice van een Opvanghuis Yayasan Abdi Kasih.

Dit opvanghuis ving kinderen op waarvan sommigen oorspronkelijk dakloos waren maar ook een handicap hadden, sommigen geestelijk beperkt en anderen fysiek gehandicapt en Down-Syndroom. Verlaten kinderen dus. Je bent op het zien van armoede voorbereid en toch schrik je.

Ruim de helft van de kinderen sliep op de vloer, er was letterlijk maar één kraan en de kwaliteit van het water was twijfelachtig. Een vies doekje hing aan de kraan als filter, de badkamertjes waren niet om aan te zien. Dat doekje zie ik nu nog voor mij.

De tuin lag er aardig bij, dat wel en die werd door de kinderen verzorgd. Op heel eenvoudige wijze werd er onderwijs geboden en de kinderen waren in ieder geval schoon gekleed. Het geheel straalde geborgen- en veiligheid uit.

Inmiddels zijn we 20 jaar verder en dankzij de kinderen van de Bijvanckschool, het team, betrokken ouders en belangstellenden maar ook organisaties als Cordaid, OSG de Huizermaat(!) hebben wij heel veel voor elkaar gekregen. Ik som wat op en ben eigenlijk al bang dat ik wat vergeet:

• Dankzij Cordaid een splinternieuwe keuken met alles erop en eraan. Dus ook het materiaal en een koelkast!
  • Voor alle kinderen een bed en de toiletten doen het.
  • Een pompinstallatie waarmee diep uit de grond helder water gepompt kan worden. En dat voor 7 dagen in de week!
  • Vijvers om eigen vis te kweken. Ook voor de verkoop!
  • Materialen om een uitgebreide tuin te verzorgen. Hoe lekker kan eigen groente zijn. En een gedeelte van de groente wordt verkocht in de omliggende kampongs. Het mag duidelijk zijn dat de kinderen het onder begeleiding allemaal verzorgen.
  • Met behulp van een speciale kaarsenmachine worden kaarsen gemaakt en verkocht. Voor de kinderen alweer een leerproces.
  • De dokter kan betaald worden als het nodig is en er is een verzorgruimte. Medicijnen zijn aanwezig.
  • Lekkere zitbankjes voor de lokaaltjes.
  • Divers speelmateriaal zoals Duplo en Lego.
  • Een bijdrage hebben wij geleverd zodat de speelzaal en galerij betegeld konden worden.
  • Een hek bij de ingang zodat het opvanghuis ‘s nachts afgesloten kan worden.
  • De Yayasan Abdi Kasih heeft een betrouwbaar bestuur, hoofdzakelijk dames, en legt altijd uit wat er met de donaties gebeurt.

Ik weet zeker dat wij heel wat vergeten zijn om het allemaal op te noemen. Want dan heb ik het nog niet over de kilo’s snoep en voedsel die wij gebracht hebben. Ik denk ook aan de kleding en schoenen die geleverd zijn.

En dit bovenstaande dankzij Bijvanckschoolkinderen middels presentaties, toneelvoorstellingen en acties geldinzamelingen, sinds 2000. Hoe bijzonder is het om te vertellen dat er al oud-leerlingen op bezoek zijn geweest bij de Yayasan.

Inmiddels ben ik gepensioneerd en de betrokkenheid blijft. Dat kan ook niet anders: je geboorteplaats, je school en kinderen. Wij kunnen deze kinderen niet in de steek laten. Ook kunnen wij de wereld niet helemaal veranderen maar we kunnen leeftijdgenootjes wel duidelijk maken dat wanneer het goed met je gaat je ook voor een ander kind kunt zorgen. Ik hoop dat ‘mijn’ Bijvanckschool zo af en toe nog even bijspringt. En je blijft op de kinderen, ouders en oud-leerlingen rekenen.

Hieronder vindt U wat gegevens waarnaar U een donatie kunt overmaken. Het gaat ons niet om grote bedragen, alle kleine beetjes doen een heleboel! Er zijn mensen die starten met €1,50 en hoe fijn is dat?

Mocht U vragen hebben? Dan kunt U bij mij terecht via de school.

Deze komende zomervakantie 2020 zal ik proberen een klein reisverslag extra te sturen want met mijn hele gezin (kinderen/partners en kleinkinderen) ga ik op vakantie naar o.a. mijn geboorteplaats Medan. Een dagje even een bezoekje daar brengen is het minste dat wij kunnen doen. Aan deze reis betaalt de Stichting BSM dus niet mee, dit meld ik om vergissingen te voorkomen.

Alle donaties naar de Stichting BSM komen ten goede aan de kinderen in de Yayasan in Medan, laat dat zeker duidelijk zijn.

DANK U WEL……

Pierre Pourchez

• Oud-leerkracht OBS Bijvanck (1980-2015)
  • Inval-leerkracht OBS Bijvanck (2015-2019)